CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Καλαγχόη



Ξεκίνησε από τη Μαδαγασκάρη, έκανε ένα μακρύ ταξίδι στη νότια Αμερική, τη νότια Αφρική, την Ινδία και την Κίνα και έφτασε στο ανθοπωλείο της γειτονιάς μας. Όμορφη, πολύχρωμη, γεμάτη φρεσκάδα.....η καλαγχόη θαυμάζεται για τα όμορφα σαρκώδη φύλλα της και την μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και είδη λουλουδιών.

Με μονή ή διπλή σειρά πετάλων στα λουλούδια της, μας υπόσχεται μια μακρόχρονη και ευτυχισμένη σχέση αρκεί να της προσφέρουμε την φροντίδα που της αξίζει και που θα την διατηρήσει θαλερή και ακμαία.
Τα φωτεινά της χρώματα διακοσμούν υπέροχα το εσωτερικό των σπιτιών μας, αλλά και τις ζαρντινιέρες και τους βραχόκηπους, όπου υπάρχουν.

Οι καλαγχόη καλλιεργείται σε ελαφρύ χώμα (κηπόχωμα με άμμο και τύρφη). Στη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται άφθονα ποτίσματα, που μειώνονται στο ελάχιστο το χειμώνα.
Αισθάνεται άνετα σε θερμοκρασίες μέχρι 5 βαθμους και σε χώρους καλά φωτισμένους.
Η καλύτερή της στιγμή είναι όταν η περίοδος που διαρκεί η μέρα είναι μικρή. Τότε ανθίζει και διατηρεί τα λουλούδια της για πάρα πολλές μέρες. Η ανθοφορία της επαναλαμβάνεται αρκετές φορές το χρόνο, τόσο που μας δίνει την εντύπωση ότι είναι διαρκώς ανθισμένη.




Ο πολλαπλασιασμός της είναι εύκολη υπόθεση και γίνεται είτε με σπόρους (αν περισσεύει η υπομονή) είτε με μοσχεύματα μήκους 7 - 10 cm που κόβουμε από τα στελέχη του μητρικού φυτού. Τα αφήνουμε 1-2 μέρες να στεγνώσουν και μετά τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες. Ακόμη μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μόσχευμα τα φύλλα του φυτού, που αφού πάλι τα αφήσουμε να στεγνώσουν, τα φυτεύουμε σε γλάστρα ή στο έδαφος με μικρή όμως κλίση, ώστε να διευκολύνουμε την ριζοβόληση.