CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Αζαλέα



Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά στη χώρα μας, .....
κυρίως για τα υπέροχα λουλούδια της, αλλά και για την ευκολία στην ανάπτυξη της. Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ροδόδεντρων και τη συναντάμε σε πάρα πολλά χρώματα και ποικιλίες.

Οι πιο συνηθισμένες είναι οι λεγόμενες "διπλές", δηλαδή οι αζαλέες των οποίων τα λουλούδια εμφανίζονται με πολλές σειρές πέταλων και οι "μονές", δηλαδή με μια σειρά πέταλα στο λουλούδι τους.

Όποια ποικιλία και αν διαλέξετε, είναι βέβαιο ότι θα έχετε ένα φυτό που θα σας μαγέψει με την πλούσια ανθοφορία του και την μεγάλη της διάρκεια. Την αζαλέα την βρίσκουμε σε μορφή θάμνου, σε δέντρο και σε μπονσάι. Σε κάθε περίπτωση, η περιποίησή της είναι η ίδια, αν και στη μορφή του μπονσάι θα χρειάζεται πιο συχνό πότισμα, γιατί τα μπονσάι κατά κανόνα είναι φυτεμένα σε πολύ μικρά δοχεία και επομένως το χώμα θα στεγνώνει πολύ πιο συχνά.

Πάντως, πρέπει να διατηρούμε πάντα το χώμα της υγρό, χωρίς να είναι λασπωμένο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλά είναι να την τοποθετούμε πάνω σε μόνιμα βρεγμένο χαλίκι για να διατηρούμε την υγρασία που χρειάζεται το φυτό.

Η αζαλέα είναι φυτό κυρίως για τον κήπο ή τη βεράντα σε μερικώς σκιαζόμενο σημείο, προστατευμένο από τον βόρειο άνεμο.

Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν είναι σπάνιο να βρούμε αζαλέες που ανθίζουν και άλλες εποχές του χρόνου.
Θεωρείται αειθαλές φυτό, αλλά στην πραγματικότητα συνηθίζει να πετάει κατά διαστήματα τα παλιά της φύλλα από το κάτω μέρος των κλαδιών της.
Η αζαλέα μεταφέρεται σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.